یک مطالعه جدید که در مجله پزشکی بریتانیا منتشر شده، نشان میدهد که غذاهای ناسالم و به ویژه “غذاهای فوق فرآوری شده” میتوانند به اندازه الکل، تنباکو و قمار اعتیادآور باشند. محققان آمریکایی، برزیلی و اسپانیایی پیشنهاد دادهاند که برای مقابله با این معضل، مالیات بر این نوع غذاها اعمال و برچسبگذاری ویژهای برای آنها در نظر گرفته شود.
غذاهای فوق فرآوری شده، جایگزینهای ارزانقیمت و اغلب مصنوعی برای مواد غذایی سنتی هستند. تجزیه و تحلیل دادههای بینالمللی نشان میدهد که 14 درصد از بزرگسالان و 12 درصد از کودکان به این نوع غذاها اعتیاد دارند که منجر به پرخوری خطرناک میشود.
جفری زورن، یک ورزشکار سابق، تجربه شخصی خود را در این زمینه به اشتراک گذاشته است. او در دوران تمرین در تایلند به دلیل کمبود گزینههای غذایی سالم، به غذاهای فوق فرآوری شده معتاد شد و روزانه 7000 کالری از طریق نوشیدنیهای انرژیزا، بستنی، شیرینی و کربوهیدراتهای فرآوری شده مصرف میکرد. این رژیم غذایی ناسالم منجر به مشکلات گوارشی و بیماری خودایمنی اگزمای گریه در او شد.
به گفته دکتر لینا شبیب، متخصص تغذیه، علائم اعتیاد به غذا شامل هوسهای مکرر و از دست دادن کنترل بر الگوهای مصرف است. زورن میگوید: «ترکیب غذاهای فرآوری شده در طبیعت وجود ندارد و به همین دلیل است که میتوان یک سطل پاپ کورن را خورد و قبل از احساس سیری، احساس بیماری کرد.»
〉〉 آیا بخشنامه ممنوعیت موبایل در مدارس موثر است؟
زورن پس از بازگشت به دبی و تشخیص بیماری پوستی، تصمیم گرفت رژیم غذایی خود را به طور کامل تغییر دهد. او میگوید ترک غذاهای فوق فرآوری شده به سختی ترک سیگار بود. زورن با الهام از این تجربه، در سال 2015 “Nourish Dubai” را تأسیس کرد، یک طرح اشتراک غذا که از مواد کاملاً طبیعی استفاده میکند.
دکتر شبیب هشدار میدهد که رژیم غذایی رایج در امارات متحده عربی میتواند آسیبهای طولانیمدت برای سلامتی ایجاد کند و به افزایش نرخ چاقی، دیابت و بیماریهای قلبی عروقی کمک کند. کریس ون تولکن، پزشک متخصص بیماریهای عفونی، معتقد است که جایگزینهای فرآوری شده صنعتی به گونهای طراحی شدهاند که اعتیادآور باشند و فاقد هرگونه ارزش غذایی هستند.
جوی استفنسون-لوز، کارشناس بهداشت، توصیه میکند که افراد معتاد به غذا با یک پزشک مشورت کنند تا راههای حذف این غذاها از رژیم غذایی خود را شناسایی کرده و یک برنامه غذایی مغذی ایجاد کنند. او همچنین ایجاد تغییرات سالم در سبک زندگی مانند خواب کافی، ورزش، نوشیدن آب کافی و کاهش استرس را تشویق میکند.
دکتر شبیب معتقد است که این روند باید تدریجی و با حمایتهای اجتماعی همراه باشد. او میگوید: «شکستن این چرخه مستلزم یک رویکرد جامع است که تلاشهای فردی را با تغییرات اجتماعی با هدف تقویت محیطهای غذایی سالمتر ترکیب میکند.»